ugljenik posle čiščenja

Kako ukloniti ugljenik sa predmeta ultrazvukom?

Da li vam različite prljavštine kao što je ugljenik stvaraju probleme u vašoj industriji ili hobiju, a rezultat vašeg rada zbog toga nije savršen? Da li trošite mnogo dragocenog vremena na ručno uklanjanje?

Zadali smo sebi zadatak da proverimo koliko brzo i efikasno možemo ukloniti ugljenik sa željenih predmeta uz pomoć ultrazvučnog čistača i odgovarajućeg koncentrata za čišćenje.

Osnove

Prvo malo o osnovama ultrazvučnog čišćenja. Ako ste zainteresovani, možete pročitati više u našim prethodnim postovima na blogu, na primer: *Kako ultrazvuk čisti*.

Ultrazvučne kade i čistači rade na principu ultrazvučnih talasa koji prolaze kroz tečnost. Većina modela ultrazvučnih kada ima pretvarače pričvršćene na dnu rezervoara koji emituju ultrazvučne talase. Ovi talasi se šire tečnošću u rezervoaru. Uz pomoć energije ovih mikro mehurića, koji udaraju u predmet i implodiraju, uklanjaju se nečistoće na objektima.

U samoj primeni, dobro je imati na umu da talasi dolaze sa dna rezervoara i zato je njihova snaga u ovom pravcu najveća kao i efekat čišćenja. Ultrazvučna snaga, frekvencija, temperatura tečnosti, koncentrat za čišćenje i vreme čišćenja takođe doprinose uklanjanju nečistoća.

Uklanjanje, ugljenik i ostale nečistoće

Vratimo se našem slučaju. Prvo smo poprskali predmete razblaženim koncentratom za čišćenje AS-MLP, koji je snažan i efektivan odmašćivač, i započeli razgradnju prljavštine. Za to vreme smo pripremili ultrazvučnu kadu PRO 300 – 28 kHz i tečnost zagrejali na 40 ° C. U vodu smo dodali 2% koncentrata za čišćenje AS-MLP, koji zbog svoje hemijske formulacije ubrzava uklanjanje nečistoća sa površine predmeta. Pustili smo ultrazvučnu kadu da radi dva ciklusa bez predmeta unutra, jer smo hteli da se temperatura i koncentrat za čišćenje ravnomerno rasporede po rezervoaru. Istovremeno smo uklonili višak mehurića vazduha koji bi pokvario i usporio proces čišćenja.

Kavitacija

Kavitacija je proces brzog formiranja i rasipanja mikro mehurića u tečnom okruženju. Efekat se dešava kada ultrazvučni talasi prolaze kroz tečnost. Ultrazvuk (zvuk visoke frekvencije, koji se najčešće koristi od 28 do 100 kHz) generiše naizmenične talase visokog i niskog pritiska koji proizvode sitne mehuriće (šupljine). Počinju da rastu od mikroskopske veličine u fazi niskog pritiska dok se ne stisnu, a zatim implodiraju u fazi visokog pritiska.

Proces kavitacije je osnova ultrazvučnog čišćenja

Emisija ultrazvučnih talasa kroz tečnost uzrokuje kavitaciju – stvaranje mikroskopskih mehurića u tečnosti. Kada ovi mehurići udare o površinu predmeta, implodiraju oslobađajući energiju koja odvaja nečistoće od površine predmeta. Mala veličina mehurića omogućava im prodiranje u pukotine, rupe, pore, perforacije i uglove do kojih je teško doći ručnim čišćenjem.

Kavitacija uklanja ostatke poput prašine, prljavštine, ulja, pigmenta, rđe, masti, algi, gljivica, bakterija, kreča, čađi, voska i tako dalje. Materijali pogodni za čišćenje u ultrazvučnom čistaču su metal, plastika, staklo, keramika i guma. Za optimalne rezultate čišćenja preporučujemo rastvor destilovane vode i posebno formulisane ultrazvučne koncentrate za čišćenje.

Proces i završetak čišćenja

U našem ispitivanju odlučili smo se za dva ciklusa od 30 minuta na 40-50°C. Posle završetka ciklusa predmete smo isprali tekućom vodom, osušili i obrisali mekanim peškirom.

Ako niste zadovoljni rezultatom, možete ručno da “trljate” predmet tokom ciklusa i tako ubrzavate uklanjanje ugljenika ili da nastavite sa dodatnim ciklusom ili dva u ultrazvučnoj kadi.

 

ugljenik proces

 

Čišćenje u grafičkoj industriji

Naša ponuda

Auto Moto

Industrijsko čišćenje

Medicina tattoo

Čišćenje stomatoloških instrumenata

Čišćenje voća
i povrća

kozmetički salon

Kako očistiti dečije igračke

Čistimo i Renoviramo

Čišćenje

Mnoge stvari treba sačuvati i očistiti umesto da budu zamenje sa novim. Naša ideja je da Vam pružimo najbolju opciju kako za kućnu tako i radnu upotrebu.

Briga o potrošačima

Nudimo Vam potpunu podršku, naše znanje i iskustvo u vezi sa ultrazvučnim čišćenjem. Naš tim je spreman da Vam pomogne da unapredite Vaš posao i pomogne Vam da posao radite na efikasniji način.

Razvoj

Naša pažnja je na našim klijentima sa ciljem da razumemo njihove potrebe i da pružimo visok nivo ultrazvučnog čišćenja