Lipo-litički vitamin C, njegova korist i prednost u odnosu na obični vitamin C
Liposomski vitamin C je oblik vitamina C koji je uključen u lipozom – muške lipidne mehuriće. Liposomi deluju kao zaštitni omotač oko vitamina C, omogućavaju bolju stabilnost i bioraspoloživost ovog vitamina. Prednosti liposomskog vitamina C uključuju:
- Povećana apsorpcija: Liposomi omogućavaju bolju apsorpciju vitamina C u probavnom sistemu. Uobičajeni oblik vitamina C može se slabo apsorbirati zbog svoje hidrofilne prirode, dok liposomi olakšavaju prolazak vitamina C kroz stanične membrane.
- Bolja stabilnost: Vitamin C poznat je po svojoj nestabilnosti i osetljivosti na svetlost, vazduh i temperaturu. Liposomi služe kao zaštitni omotač koji štiti vitamin C od oksidacije i razgradnje, što produžava njegov životni vek.
- Ciljana isporuka: Liposomi mogu ciljati na određena tkiva ili stanice u telu jer mogu proći kroz stanične membrane. To omogućava bolju i ciljanu isporuku vitamina C tamo gde je najpotrebniji.
- Antioksidativna svojstva: Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala. Liponirani vitamin C može pružiti veće količine i dugotrajnije delovanje antioksidansa u telu.
- Podrška imunološkom sistemu: Vitamin C ključan je za zdrav imunološki sistem. Lipoponirani vitamin C može povećati vitamin C u krvi, što može doprineti jačem imunološkom odgovoru i smanjiti rizik od bolesti.
Koja je razlika između lipo-vitamina C
Glavna razlika između lipo-vitamina C i običnog (konvencionalnog) vitamina C je u načinu isporuke i apsorpcije u telu.
Konvencionalni vitamin C (askorbinska kiselina) dostupan je kao tablete, kapsule, prah ili tečnost. Nakon gutanja apsorbuje se kroz probavni sistem. Liposomski vitamin C uključen je u liposome, koji su mali lipidni mehurići. Liposomi služe kao zaštitni omotač oko vitamina C i omogućavaju bolju apsorpciju.
Običan vitamin C apsorbira se kroz gastrointestinalni trakt, što može ograničiti njegovu bioraspoloživost. Liposomi u liposom vitamina C omogućavaju vitaminu C da prođe kroz stanične membrane, povećavajući njegovu apsorpciju i bioraspoloživost. To omogućava lipoposičnom vitaminu C da dostigne ciljana tkiva i da stanice u telu imaju veću učinkovitost.
Zajednički vitamin C poznat je po svojoj nestabilnosti i osetljivosti na svetlost, vazduh i temperaturu. Liposomi, koji okružuju vitamin C u liposom vitaminu C, deluju kao zaštitni sloj koji ga štiti od oksidacije i razgradnje. To produžava stabilnost vitamina C i dugo zadržava njegovu učinkovitost.
Liposomi u liposomitnom vitaminu C omogućavaju ciljanu isporuku vitamina C određenim tkivima ili stanicama u telu. Liposomi prolaze kroz stanične membrane bolje od konvencionalnog vitamina C, omogućavajući ciljanu isporuku vitamina C tamo gde je najpotrebniji.
Važno je napomenuti da je lipose vitamin C dostupan u obliku dodataka ishrani, dok je redovan vitamin C dostupan u različitim oblicima, uključujući dodatke ishrani i hranu.
Važno je imati na umu da su prednosti lipa – vitamina C predmet mnogih studija, ali rezultati mogu varirati zavisno o individualnim okolnostima i uslovima. Razgovarajte sa svojim doktorom ili farmaceutom pre upotrebe liposomskog vitamina C kako biste proverili njegovu učinkovitost na temelju vašeg zdravstvenog stanja i drugih uslova.
Kako da sami pripremimo lipo-vitamin C
Sastojci koji će vam trebati:
- Lecitin (npr. sojin lecitin)
- Vitamin C u prahu (askorbinska kiselina)
- Voda (destilovana ili filtrirana voda)
Uputstvo za pripremu lipo-vitamina C:
- Priprema lipo-smese:
- U maloj posudi pomešajte 1 kašičicu lecitina (oko 7,5 g) sa 1/2 šoljice vode (oko 120 ml). Pomešajte varjačom da se otopi lecitin.
- Ostavite smesu da stoji 10-15 minuta dok lecitin ne bude potpuno hidratizovan.
- Priprema vitamina C:
- U drugoj posudi pomešajte 1 kašičicu vitamina C u prahu (oko 4-5 g) s 1/4 šoljicom vode (oko 60 ml). Mešajte dok se vitamin C potpuno ne otopi.
- Kombinujte lipoposičnu smesu i vitamin C:
- Polako sipajte otopljeni vitamin C u smesu lipopoza. Lagano promešajte kako biste sastojke ravnomerno spojili.
- Smesa se ulije u borosilikatno staklo ravnog dna i stavi u korpu tako da visi u korpi ultrazvučnog čistača. Nikada ne stavljajte čašu na dno kade za čišćenje!
- Pribavite dotok vode u rezervoar ultrazvučnog čistača i aktivirajte ultrazvučni rad. Rastvor često mešajte u čaši.
- Priprema lipo-po-vitamina C je završena ako u rastvoru nema više balončića.
- Gustoća dobijene smese će biti slična mleku i na dnu će imati malu količinu sedimenta. Naspite ga u staklenu posudu s poklopcem. Lipoposični vitamin C držite u frižideru i koristite u roku od 3-4 sedmice od pripreme.
Kako koristiti ultrazvučni čistač u praksi i za šta ga možete koristiti, pročitajte OVDE